BEFRIEND YOUR ESCAPE
<> 1/9
 
Een werk over het beklemmende ongemak dat het bestaan van gevangenschap geeft. Er is de daad die niet juist wordt geacht. Daarbij bestaat het gegeven van de overtreding, dat er ‘iets mis is gegaan’, van een maatschappelijke ontwrichting.
 
 
 
 
 
 
 

Big Art 2018

Tijdens de tentoonstelling BigArt 2018 presenteerde ik de installatie 'Befriend your escape’.

De tentoonstelling vond plaats in de voormalige Bijlmer Bajes. Van 10 tot 14 oktober, vlak voor het gebouw gesloopt zal worden.

Een laatste ‘event’ dus, in een gebouw met een beladen geschiedenis. Het dubbele gegeven van een publieke gebeurtenis in een gebouw dat voor isolement is ontworpen heb ik beklonken in installatie.

Ik maakte 4 verschillende ruimtes waarin telkens precies dezelfde sculptuur een heel andere ruimte creëert.

Voorbeeld:

Bij het tegemoet lopen van de installatie staat een diep glanzend donkerblauwe versie op een zilveren cirkel. Deze display in onoverkomelijk direct. Bijna kaatst je blik van de sculptuur af.

Daarnaast staat een zandgele variant op een van binnen uitgelichte witte sokkel. Het is alsof de sculptuur zweeft. De sculptuur staat op ooghoogte, je kunt het goed bekijken.

Verderop, een foto van een Japans badhuis is door een beslagen raam genomen en levensgroot geprint. Door de beslagen ramen ademt de warmte en vertroebelt het beeld.

Naast je staat een medebezoeker van BigArt. Het is weer de porseleinen sculptuur. Vriendelijk, glanzend geglazuurd - perfect eigenlijk- maar de sculptuur is niet in staat je aan de spreken.

In een andere gedeelte zie je een replica van een stuk gang van de Bijlmerbajes. Door de echte ramen tekent de buitenwereld zich af. In deze ruimte tekent de binnenwereld zich af achter de vensters; de tekening die je door het venster ziet verandert langzaam. Waterdruppels glijden langs de tekening. Tranen? Zweet ? Condens ? Het beklemmende gevoel geen controle te hebben passeert. Hoe is het tikken van de tijd zonder vrijheid?

Elke tentoonstellingsdag maakte ik een tekening. Dat deed ik op gevoel, afhankelijk van hoe die ochtend op me overkwam.

Ik wilde voor de sloop van het gebouw een laatste persoonlijk document maken met de geschiedenis van het gebouw in gedachten; vrijheid kun je afnemen, maar gevoel zal er altijd zijn.

back to top