BURO LANZAROTE _ SETTLEMENT
<> 1/4
 
 
deken
karaf
Lanzarote, March 2018

www.burolanzarote.com

10 dagen wonen en werken in vulkanisch landschap
Project op Lanzarote start 16 juni

Het bewegende dak van zonnepanelen werkt, het bed is comfortabel en bovenal: er is internet. Verder is het vooral primitief: de settlement dat op dit moment midden in het vulkanisch landschap op Lanzarote wordt gebouwd. Zonder ook maar een schroef te gebruiken, want de plek wordt eind juni precies zo achtergelaten als dat hij was.

Op 16 juni verzamelen politici, pers en geïnteresseerden zich op Lanzarote voor de officiële opening van One-Man-10-Days-Settlement-29°13°, een ontwerp van beeldend kunstenaar Marieke Schoonderbeek. Die middag zal schrijver Arnon Grunberg als enige van het gezelschap achterblijven, om tien dagen lang in de settlement te wonen en te werken.

Schrijftafel
In de settlement bepaalt de natuur de vormgeving. Een speciaal voor dit project ontwikkeld zonnepaneel beweegt mee met de zon, waardoor het altijd in een optimale hoek staat voor energieopwekking. Doordat de schaduw van dit bewegende dak op een vaste plek valt – de schrijftafel – ontstaat er een ruimtelijke indeling en kan er altijd uit de zon worden gewerkt.

Die schrijftafel is t/m 3 juni te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Onder de titel Geef ons het Museum betrekt een groep kunstenaars met een migrantenachtergrond het museum om daar, in de museumruimte, met elkaar te werken en het gesprek aan te gaan met museumbezoekers. Grunberg werkt er aan de schrijftafel, die in aangepaste vorm onderdeel zal zijn van de settlement. Bovendien heeft Schoonderbeek middels gordijnen de publieke ruimte tegelijkertijd tot intieme ruimte gemaakt. Op 1 juni aanstaande vindt het slotevent plaats: EU symposium Stedelijk Museum en DutchCulture.

Balans tussen mens en natuur
De settlement is een poging tot samenwonen zonder patronen; Schoonderbeek maakt het, de schrijver zal er daarna wonen en werken. Naast deze verhouding van mens tot mens, gaat het project ook over het vraagstuk waar Lanzarote sinds jaar en dag mee te maken heeft: de balans tussen mens en natuur. Het project borduurt voort op het gedachtengoed van César Manrique, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het Lanzarote zoals wij het nu kennen. Manrique zocht naar mogelijkheden om op een gecontroleerde en daardoor op termijn juist vrije manier het eiland te ontdekken. Na afloop blijven er geen sporen achter, maar middels tekst en verbeelding wordt de bijzondere ervaring deelbaar.

One-Man-10-Days-Settlement-29°13° is een project van beeldend kunstenaar Marieke Schoonderbeek, in samenwerking met artistic researcher en bemiddelaar Eva Pel. Het project, dat te volgen is op de website www.burolanzarote.com, is onderdeel van de Bienal de Lanzarote, die georganiseerd wordt door de CACT (Centros de Arte, Cultura y Turismo de Lanzarote) en MIAC (Museo Internacional de Arte Contemporáneo). Uitzonderlijke toestemming is gegeven door de gemeente Teguise en de afdeling Natuur en Omgeving van Cabildo de Lanzarote.

PROCESS
< 1/3 >
back to top